Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

ΧΑΣΜΑ ΜΕΤΑΞΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΤΩΝ ΛΑΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

Παραμένει το «χάσμα» μεταξύ Δημοτικής Αρχής και επαγγελματικών των λαϊκών αγορών, αναφορικά με τη μεταφορά των αγορών σε άλλους δρόμους του Βόλου και, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, που έγινε χθες το μεσημέρι, παρουσία περίπου 60 μικροπωλητών, η συζήτηση του θέματος αναβλήθηκε για σήμερα Τρίτη, στη 1 το μεσημέρι. Οι μικροπωλητές επιμένουν στη θέση τους να παραμείνουν οι λαϊκές στις υπάρχοντες δρόμους και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Νίκος Μόσχος ζήτησε αναβολή προκειμένου να γνωμοδοτήσει και η επιτροπή λαϊκών αγορών του Δήμου Βόλου.
Σύμφωνα με την εισήγηση, οι λαϊκές αγορές του Βόλου και της Νέας Ιωνίας προτείνεται να λειτουργήσουν βάσει του ισχύοντος έως σήμερα προγράμματος με διαφοροποιήσεις. Ηλαϊκή της Εθν. Αντιστάσεως να μετακινηθεί στην οδό Φιλιππίδη από Αναλήψεως έως Ι. Τζάννου. Η λαϊκή της Κασσαβέτη να μετακινηθεί στην οδό Αχιλλοπούλου από Κασσαβέτη έως Κύπρου.
Η λαϊκή της Γ. Δήμου να μετακινηθεί στην οδό Μεταμορφώσεως από Αναλήψεως έως Γ. Δήμου και της Στρ. Μακρυγιάννη να μετακινηθεί στην οδό Χείρωνος από Στρ. Μακρυγιάννη έως Επτ. Πλατανίων. Η λαϊκή της Γ. Δήμου (οπωροκηπευτικά) να μετακινηθεί στην οδό Μεταμορφώσεως (πάνω από την Γ. Δήμου) έως την Θεμιστοκλέους και στη Θεμιστοκλέους από Μεταμορφώσεως έως Ιωλκού.
Η λαϊκή (οπωροκηπευτικά) της Μελίνας Μερκούρη (Ν. Ιωνία) να μετακινηθεί στην οδό Ικάρων από Εθν. Αγώνων, έως Σταδίου και τμήμα της εντός του χώρου στάθμευσης Ανδρέα Βαλαχή.
Η λαϊκή Αλ. Παπάγου (είδη ένδυσης και υπόδησης) στη Ν. Ιωνία, να μετακινηθεί ώστε να αποτελέσει συνέχεια της λαϊκής των οπωροκηπευτικών στις οδούς Ικάρων, Μανδηλαρά και εντός του υπάρχοντος χώρου στάθμευσης. Τέλος, η λαϊκή (είδη ένδυσης και υπόδησης) της οδού Θειρών στη Ν. Ιωνία, μετακινείται ώστε να αποτελέσει συνέχεια της λαϊκής της οδού Ευφραιμίδου, στη συνέχεια επί της οδού Στρ. Ιωάννη.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής και αντιδήμαρχο Νίκο Μόσχο, η μετακίνηση στις γειτονικές οδούς, με τις οδούς των υφιστάμενων λαϊκών, θα διευκολύνει τη λειτουργία τόσο των λαϊκών αγορών όσο και της πόλης, ιδιαίτερα δεν στην περίπτωση των οδών Μ. Μερκούρη και Γ. Δήμου θα βελτιώσει σημαντικά την κίνηση της Αστικής Συγκοινωνίας, κάτι που αποτελεί ζητούμενο και στόχο στο πλαίσιο των αρχών της βιώσιμης κινητικότητας.
«Η διαβούλευση έγινε. Οι προθέσεις μας ειλικρινείς και ξέρουμε τα προβλήματα επαγγελματιών που θέλουμε να βοηθήσουμε. Στην πόλη ζούμε όμως όλοι. Ζούνε και κάτοικοι περιοχών που ταλαιπωρούνται από λαϊκές και πρέπει να τηρείται μέτρο αναλογικότητας» επισήμανε ο αντιδήμαρχος Βόλου.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της επιτροπής οι λαϊκές που θίγονται από τη μετακίνηση είναι δύο. Επισήμανε ότι οι πέντε λαϊκές που εμποδίζουν πρέπει να μετακινηθούν, γιατί οι γειτονιές σηκώνουν το βάρος πολλά χρόνια.
Ο κ. Μόσχος υποστήριξε ότι ο σύλλογος οπωροκηπευτικών δεν έχει καταθέσει γραπτές προτάσεις και πρότεινε αναβολή για τη γνωμοδότηση της επιτροπής λαϊκών και κυκλοφοριακού σχεδιασμού.

«Ναι στον διάλογο»
Ο πρόεδρος του συλλόγου ένδυσης υπόδησης στις λαϊκές αγορές Ανδρέας Αϊβαζόγλου εμφανίστηκε θετικός στο διάλογο, αρκεί όπως είπε να είναι άδολος και αποτελεσματικός. Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της επιτροπής είπε ότι οι επιλογές της δημοτικής αρχής για το θέμα θα την οδηγήσουν σε αδιέξοδο. Εκδήλωσε την αντίθεση των επαγγελματιών στην αλλαγή των δρόμων και είπε ότι στο τέλος από τις πολλές μετακινήσεις θα τους πάνε στα Μελισσάτικα ή στον Περιφερειακό και έκανε λόγο για βλαπτική μεταβολή, καθώς ο τζίρος τους είναι κατά 70% μειωμένος σε σχέση με πέρυσι.

«Να δώσει λύση ο Δήμος»
Ο πρόεδρος του συλλόγου παραγωγών λαϊκών αγορών Απ. Τσακανίκας σημείωσε ότι επιθυμούν μια δημοτική αρχή που θα λύνει προβλήματα, έτσι ώστε να μην έρχονται σε αντιπαράθεση με πολίτες και για τη λαϊκή στους Αγίους Αναργύρους έδωσε δίκιο στους κατοίκους που διαμαρτύρονται, γιατί κάθε Σάββατο επικρατεί χαώδης κατάσταση και πρέπει το βάρος να πέσει εκεί, αντί για τις αλλαγές των δρόμων. «Δεν υπάρχει διαγράμμιση υπάρχουν παράνομοι, ενώ ούτε τουαλέτες έχουμε ούτε αστυνόμευση. Υπάρχουν περίπου 100 αιτήσεις που θέλουν να μπουν στο χώρο λαϊκής αγοράς, αλλά δεν έγινε καταγραφή πόσα κενά υπάρχουν», ανέφερε.
Μια κάτοικος της οδού Κασσαβέτη, ζήτησε να τεθούν κανόνες στη λειτουργία των λαϊκών αγορών, έτσι ώστε να μαζεύονται τα σκουπίδια μετά το πέρας τους, η χρήση της τουαλέτας να γίνεται σύμφωνα με τον κανονισμό. Υπογράμμισε ότι οι παραγωγοί δεν θα πρέπει να καταχρώνται την «φιλοξενία» των περιοίκων, δένοντας τους πάγκους τους σε βάσεις κλιματιστικών, δένδρα, τσαλαπατώντας παρτέρια. Η κάτοικος επισήμανε ότι δεν υπάρχει καμία πρόνοια από το Δήμο για το αν τηρούνται αυτοί οι κανόνες από τους πωλητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου